Provincie: Oost-Vlaanderen
Watertype: Openbaar kanaal, Groep 1 Belangrijkste Vissoorten: Blankvoorn, Giebel, brasem, karper, kolblei, paling, baars Belangrijkste sportvistype: Karpervisser, witvisser, recreatievisser Plaatsen: Wondelgem, Meulestede, Oostakker, Langerbrugge, Desteldonk, Rodenhuize, Doornzele, Terdonk,...
Kanaal Gent - Terneuzen
Viswater en visstekken
Het Kanaal van Gent naar Terneuzen verbindt de stad Gent met de Westerschelde, waardoor de stad dus een rechtstreekse verbinding met de Noordzee heeft. Het kanaal mondt uit in Terneuzen, op enkele honderden meters van de Westerschelde tunnel.
Het kanaal loopt door drie gemeenten, namelijk Gent en Zelzate in België en de Nederlandse gemeente Terneuzen. Voor de op twee na grootste haven van België (na Antwerpen en Brugge-Zeebrugge) is het kanaal van levensbelang voor de Gentse economie. Het verbindt de haven van Gent, met de zee.
Het kanaal is 32km lang waarvan 18km op Belgische bodem.
Dit kanaal behoord tot de visrijkste kanalen van Vlaanderen en biedt dan ook heel wat mogelijkheden voor alle type sportvissers.
Lengte: 18 km.(Belgisch gedeelte)
Breedte: gemiddeld 200 meter.
Diepte: 13 tot 16 meter.
Oevers: natuurlijke oevers, soms verstevigd.
Stroming: soms lichte stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: licht troebel tot helder water , weinig plantengroei aanwezig.
Bodem: modder, hardere stukken met mosseltjes.
Een water met heel wat mogelijkheden.
In het voorjaar kan het zeer lonend zijn als je met de vaste hengel en hennep korrels vist.
Grote blankvoorns en rietvoorns zullen de hennep korrels graag binnenspelen.
Er zwemmen ook leuke karpers rond tot 15kg. Daar waar de Moervaart in het kanaal komt . (net voor de paaitijd zeer goede stek), de zwaaikom van de CBR-centrale en bij de Vamo-Mils zijn gekende karperstekken.
Voorts een leuk water voor de feederhengel vissers, blankvoorn, brasem, kolblei kan je op de meeste stekken veelvuldig vangen. Denk wel aan korven van rond de 50gr. Daar waar er wat trek op het water zit soms tot 80gr. Voor de roofvishengelaars liggen hier ook heel wat mogelijkheden, baars en snoekbaars komen hier veelvuldig voor.
Afvissen van de vele kademuren en opstakels op het kanaal met twisters, shads, spinners zullen zeker de nodige baarzen op de kant brengen!
Wees wel spaarzaam met onze roofvissen en zet ze zoveel mogelijk terug!
De vele en grote harders zijn ook een uitdaging om te vangen, wat zijn deze vissen sterk!
Visbestand en vangsten
Op een van de visrijkste kanalen van Vlaanderen kom je de meest bekende zoetwatervissoorten tegen, hierbij denken we dan vooral aan blankvoorn, brasem, karper, kolblei, baars, snoekbaars als de meest verspreide soorten. Hoe dichter naar Terneuzen hoe meer kans op zeevissoorten als bot , fint , harder , tong , wijting en zeebaars.
De roofvisstand op het kanaal bestaat voornamelijk uit baars en snoekbaars.
Bij de afgesloten bocht bij de papierfabriek van Stora is een jachthaventje waar je meestal rustig kan hengelen met de vaste hengel. Ik heb hier zelf zeer mooie en grote voorns gevangen met hennep korels als aas. Hier wordt ook op karper gevist door de locals.
Bereikbaarheid
Er zijn heel wat visstekken die gemakkelijk bereikbaar zijn met de auto.
Parkeren kan dan ook vlakbij je stek of op loopafstand.
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Vissen in de paaitijd en nachtvisserij toegestaan.
Opgelet hiervoor is wel een groot visverlof nodig!!
Men moet de gevangen vis onmiddellijk terugzetten en een leefnet is niet toegestaan.
Vaarsnelheden
16km/u voor vaartuigen met een diepgang van 4,5 meter of minder.
|