Provincie: Oost-Vlaanderen Watertype: Openbaar polderwater, Groep 2 Belangrijkste Vissoorten: Blankvoorn, Baars, Karper Belangrijkste sportvistype: Witvisser, Karpervisser, Recreatievisser Plaatsen: Kallo
De Melkader
Viswater en visstekken
De Melkader gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen was ooit een krekengebied aan de Schelde. De Melkader verzorgde, tot de aanleg van de Waaslandhaven in 1971, de afwatering van het noordelijk deel van het Waasland. Vanaf 1971 is met de aanleg van de diverse dokken in de Waaslandhaven de afwatering sterk versnipperd geraakt. De Melkader had zijn eigen sluizen, namelijk St-Pieter, St-Anna en Stenen sluis. De Melkader werd voornamelijk gevoed door de Noordelijke Watergang en deels door de Zuidelijke Watergang.
Vandaag is het een gekanaliseerd kreekrestant dat aansluit op de Groene Ring rond Kallo. Dit water heeft zijn naam te danken aan de aanwezigheid van het melkbedrijf in de dorpskern. De Melkader biedt aan hengelaars en andere natuurliefhebbers een rustige en natuurlijke plek om te genieten.
De Melkader is een onderdeel geworden van de Groene Ring (groene long) rond Kallo. Het restant ligt tussen de A11 en de Schelde, met een uitloper vanaf de Waaslandhaven.
Lengte: 1,2 km.
Breedte 25m tot 35 meter.
Diepte: 0,5 tot 1 meter.
Oevers:meestal natuurlijke oevers, hier en daar versterkt met houten paaltjes.
Stroming: geen stroming aanwezig.
Waterdoorzicht: vrij helder water, hier en daar plantengroei aanwezig.
Bodem: modder.
Visbestand en vangsten
In de Melkader worden goede vangsten gedaan van onder andere giebel, kolblei, rietvoorn, blankvoorn, karper en paling nabij het Oost-Vlaamse dorp Kallo. Je kan er ook baars en snoekbaars vangen maar ze zijn slechts matig aanwezig. Karper en baars zijn de dominante soorten.
Bereikbaarheid
Langs de Melkader zijn er zes hengelsteigers aangelegd. Elke steiger biedt plaats aan 2 hengelaars.
Vergunningen en rechten
Visvergunning van het Vlaamse gewest.
Te verkrijgen in ieder postkantoor.
Vissen op snoek en snoekbaars verboden in periode van 1maart tot en met 31mei.
Vis als aas of delen daarvan, kunstaas groter dan 2cm, gebruik verboden in periode
van 1maart tot en met 31mei.
Gesloten tijd voor alle vissoorten van 16 april tot en met 31mei.
Nachtvisserij altijd verboden.
|